RANKIN LINNAKESAAREN HISTORIAA

Rankki oli 1900-luvun alkuvuosiin saakka vailla pysyvää asutusta ollut saari. Saaren eteläkärjessä oli ollut ainakin 1800-luvun alusta saakka yksinkertainen väylämerkki eli pooki. Vuosisadan keskivaiheilla tämä tunnusmajakka rakennettiin uudestaan kivestä.
Venäläiset aloittivat Rankin saaren linnoittamisen 1914 ensimmäisen maailmansodan aikana. Sen oli määrä olla osa laajamittaista Pietari Suuren merilinnoitusta, joka ulottui Suomenlahden molemmille rannoille. Rankki kuuluu yhdessä Kilpisaaren kanssa itäisen Suomenlahden patterijärjestelmään, jonka muut osat ovat nyt Venäjän puolella.
Vaikuttaa siltä, että Rankin linnoittaminen jäi vallankumouksen vuonna 1917 pahasti kesken vaikka se oli otettu rannikkopuolustuksen käyttöön 1916. Tuolta ajalta on saarella linnoituslaitteiden lisäksi ainoastaan puinen miehistökasarmi. Ensimmäisen maailmansodan aikaisen rakennustoiminnan tutkimusta haittaa Rankkia koskevan venäläisen piirustusmateriaalin puuttuminen esimerkiksi Kansallisarkiston venäläisistä sotilasasiakirjoista.
Rankin saarella on n. 30 rakennusta tai suojarakennusta, lisäksi suuri joukko linnoitteita ja pesäkkeitä
Historiallinen merkitys
• Merenkulun historiaa 1800-luvulta (vanha kivikummeli saaren eteläpäässä)
• Venäläisten linnoitustyöt 1910-luvulla, vuoden 1918 tapahtumat
• Kotkan Rannikkopatteristo 1918-1993
• Suomalaisten linnoitustyöt ja rannikkotykistön kehittäminen 1920- ja 1930-luvulla
• Talvisodan torjuntavoitto ja jatkosodan taistelut
• Rauhanajan linnakesaarimuistot, sääasematoiminta